Svetovni dan hrane

16. oktober 2014

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo “OSTANKI HRANE, ZAVRŽENA PRILOŽNOST”.
V okviru kuharskega krožka smo se posvetili Svetovnemu dnevu prehrane, ki je bil 16. oktobra. Nekaj razmišljanj so nanizale dijakinje prvih letnikov …

Več...
  • Živimo v času, ko nakup hrane za marsikoga predstavlja veliko finančno breme, zato lahko k zmanjševanju količine odpadkov prispeva vsak izmed nas.
  • Prišli smo do ugotovitve, da če želimo spreminjati svet, moramo začeti pri sebi.
  • Pod drobnogled smo vzeli domsko prehrano, kjer ostane veliko hrane in nanizali nekaj vzrokov in rešitev, da bi bilo teh ostankov čim manj.
  • SESTAVLJANJE JEDILNIKOV:
    – redno sodelovanje dijakov
    – pestra nabava živil
    – nesprejeto hrano izločiti iz jedilnika
    – možnosti večje izbire
  • MEDSEBOJNI ODNOSI
    – pozorna postrežba
    – upoštevanje prehrambenih navad dijaka
    – prilagajati količino servirane hrane (več, manj)
  •  OSEBNA AKTIVNOST DIJAKA
    – ozaveščanje o zdravi prehrani
    – spoštovanje do hrane, posebno do novitet
    – na krožnik naložiti malo manj, pa se po potrebi vrniti po re-pe-te, ker so včasih bolj lačne oči kot želodec.

Januarske pekarije

8. januar 2014

PEKARIJE se nadaljujejo tudi v januarju, ko bomo pekli peciva. Dobimo se 21.1. ob 17:30 uri v B kuhinji pod geslom: pridem, izdelam, spečem, pojem ali podarim. Vabljeni!

Svetovni dan hrane

14. oktober 2013

Vabimo vas, da se udeležite delavnice na temo ZDRAVI PRIGRIZKI MED UČENJEM, ki bo v sredo, 16.10. ob 17:30 uri v klubski sobi.
16. oktober so za svetovni dan hrane izbrale države članice Svetovne organizacije za hrano in kmetijstvo na Generalni konferenci novembra leta 1979.

Več...

Ta dan je bil izbran v spomin na 16. oktober 1945, ko je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena Svetovna  organizacija za hrano in kmetijstvo.
Ker je 16. oktober kot obeležitveni dan namenjen razmišljanju o hrani, prehrana predstavlja tudi priložnost, da razmislimo kaj lahko še naredimo za izboljšanje stanja na področju zagotavljanja zdrave hrane.

Decembrske pekarije 2012

6. december 2012

V decembru smo odzivni na trenutne vremenske razmere in tako ustvarjamo predvsem v kuhinji B stavbe. Pripravili smo že parkeljce, cookije, kroglice, mini pice in muffine.
V četrtek, 6.12., smo čarali muffine! Pripravili smo čokoladno-bananine, posute z drobnimi bonbončki. Nekaj jih je hitro izginilo, ostale pa smo postavili pod smrečico v pritličju B stavbe.

Več...

Več o receptu za četrtkove muffine najdete tukaj.
Tudi torek, 11.12., je bil dan za muffine. Uporabili smo recept, ki ga najdete tu.

Lepo vabljeni tudi na prihodnje pekarije!

Avtorica prispevka: Andreja Gimpelj

 

Več v slikicah …


Oglejte si celotno galerijo...

Peka cookijev – november 2012

19. november 2012

Njama njamaaa. Punce kot punce so nas spet presenetile z odličnimi “piškotki”. Za recept pa le čimprej stopite do teh pridnih punc :)

Več...
  • Mentor

    Mira Žlajpah

  • Kontakt

    mira.zlajpah@guest.arnes.si

  • Urnik

    Torek, 17:30 - 18:30

  • V krožku spoznavamo različne vrste živil, njih uporaba, spoznavamo raznovrstnost jedi slovenskih pokrajin ter prenašanje znanja v svoj domači kraj. Dijakinje in dijaki bodo pekli peciva, sprva enostavna, program bodo zaključili s peko torte. Delo krožka bo potekalo v dijaški čajni kuhinji v pritličju B stavbe.